De eenheidsmaat in de fotografie is de zogenaamde stop. Alles wordt in deze eenheid berekend. Een stop is een verdubbeling of halvering van de lichtopbrengst. 1 stop meer licht betekent dus dat de lichtopbrengst is verdubbeld, 2 stops meer is een verviervoudiging. (2×2=4). 2 stops minder betekent dat het licht wordt gehalveerd en nogmaals gehalveerd, zodat je een kwart van de lichtopbrengst overhoudt (0.5 x 0.5=0,25). De gereedschappen hierbij zijn de sluitertijd, de diafragma-opening en de ISO-waarde.
De gulden snede is een fascinerend begrip uit de wiskunde. Het gaat om de verdeling van een lijnstuk in twee ongelijke delen, waarbij het kleinste deel zich tot het grootste verhoudt, zoals het grootste zich verhoudt tot het geheel. In de renaissance was de gulden snede in de beeldende kunst en in de architectuur de norm voor harmonische verhoudingen. Het wordt in de fotografie ook gebruikt, meestal onder de naam : regel-der-derden. Wanneer je het onderwerp in het midden zet deel je het beeld dus horizontaal en verticaal in tweeën. Dit blijkt vaak een saai beeld op te leveren. Bij de gulden snede wordt het beeld horizontaal en verticaal in drieën gedeeld. De actie speelt zich dan af op 1 van de vier snijpunten.
Bij nachtfotografie is er uiteraard weinig licht. Om in deze omstandigheden een mooie en scherpe te maken, zijn er een aantal zaken en instellingen nodig waar men niet om heen kan. Weinig licht betekent in theorie een grote diafragma-opening, een lange sluitertijd en een hoge ISO. Doch het kan anders, met meer creativiteit en een beter resultaat. Op statief met draadontspanner of minuterie, een kleine diafragma-opening voor veel dieptescherpte (f/16) en een sluitertijd van 5 sec. of meer. Een prachtresultaat verzekerd!
Normaal gesproken leren fotografen de ontspanknop op hun digitale spiegelreflexcamera half in te drukken om scherp te stellen en vervolgens de knop volledig in te drukken om de foto te maken.
‘Back button focus’ maakt de ontspanknop vrij voor slechts één taak: het maken van de foto.
De fotograaf gebruikt vervolgens één knop aan de achterkant van de camera om scherp te stellen en de ontspanknop maakt gewoon de foto.
De ‘back-knopfocus’ biedt u het beste van twee scherpstelwerelden: enkelvoudige en continue AF. Blijf op de ‘back-knop’ drukken om continue AF te gebruiken als het onderwerp heen en weer beweegt in het beeld, of druk gewoon eenmaal op de ‘back-knop’ om de focus te vergrendelen. Vervolgens kunt u de foto maken met de ontspanknop en de compositie naar hartenlust aanpassen zonder dat u steeds de focus hoeft te zoeken.
Er zijn veel scenario’s waarbij het scherpstellen van de ‘back-knop’ superieur is aan het traditionele half indrukken van de sluiter. Hoe in te stellen op jouw camera, vind je door even te googelen naar ‘back-button focus’.
Deze website maakt gebruik van cookies.
Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.